Huidige maatregelen in de strijd tegen het coronavirus

Maatregelen in Zelzate

 • Alle dienstverlening verloopt op afspraak.

Afschaffing mondmaskerplicht in openbaar vervoer en reisregels vanaf 23 mei 2022

De coronabarometer die sinds maart dit jaar op code geel stond, wordt gedeactiveerd. Dat heeft het Overlegcomité beslist. Als gevolg daarvan verdwijnt vanaf maandag 23 mei de mondmaskerplicht in het openbaar vervoer en het Passenger Locator Form voor de meeste reizen.

Mondmaskerplicht

De mondmaskerplicht vervalt overal behalve in ziekenhuizen, in medische kabinetten (bij de dokter) en in apotheken. Men moet dus niet langer een mondmasker dragen in het openbaar vervoer.

Wel blijft het mondmasker aangeraden op erg drukke plaatsen of in zorgomgevingen zoals woonzorgcentra of bij de tandarts, kinesist, psycholoog of logopedist. Ook het goed ventileren van binnenruimtes blijft sterk aangeraden omdat het een sterk wapen is tegen virusoverdracht en in het algemeen goed is voor ons welzijn, onze gezondheid en productiviteit.

Reizen

Het verbod op niet-essentiële reizen van buiten de Europese Unie wordt opgeheven. Ook vervalt de verplichting tot het testen op dag 1 en 7, de quarantaine van 10 dagen en het kunnen voorleggen van:

 • het Passenger Locator Form
 •  een geldig vaccinatie-, herstel- of testcertificaat

Dit geldt echter niet voor reizigers die uit een land komen met een nieuwe zorgwekkende variant (Variant of Concern). Voor hen blijven de huidige regels van toepassing.

Check bij vertrek nog steeds de regels in het land van je bestemming!

Bij vertrek:

 • Lees het reisadvies voor het land van je bestemming.
 • Controleer welke maatregelen je moet volgen en of je een negatieve test moet voorleggen in het land van je bestemming.
 • Ga ook na of je verplicht in quarantaine moet bij aankomst in het land van bestemming.

Bij terugkomst:

Handige info

Covidmeetjesland.be

De eerstelijnszone Oost- en West- Meetjesland hebben een nieuwe website www.covidmeetjesland.be waar ze alle info rond Covid-19 groeperen. Alles over uitbraak, quarantaine, testen,... in het Meetjesland vind je op de site terug. Een paar keer klikken en je komt op de juiste website terecht of je wordt doorverwezen naar de juiste contactpersoon.

Quarantainehandhaving

Quarantaine kan verplicht worden opgelegd. Met een wijziging van het Vlaamse preventiedecreet begin 2021 en een samenwerkingsakkoord tussen de federale en de Vlaamse overheid, kunnen de lokale besturen nu beschikken over de gegevens van wie in isolatie of quarantaine moet verblijven op hun grondgebied.  Hierdoor kunnen de lokale besturen zelf de controle en handhaving uitvoeren.

Om de gegevensoverdracht in het kader van het preventiedecreet mogelijk te maken heeft lokaal bestuur Zelzate een protocol afgesloten met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Coronacoördinator voor Zelzate

Daphne Neetesonne is de coronacoördinator voor lokaal bestuur Zelzate. Je kan bij haar terecht met vragen rond corona in Zelzate of over de huidige coronamaatregelen in onze gemeente: corona@zelzate.be en 09 353 4240.

Waar vind je je Covid Safe Ticket?

 • Via de smartphone. Daarvoor moet je de gratis CovidSafeBE-app downloaden en installeren. Na installatie moet je je aanmelden met een digitale ID (zoals Itsme) en zijn je certificaten beschikbaar om te downloaden en te bewaren.Op de CovidSafe-app zal je QR-code kunnen oproepen die dan gescand kan worden.
 • Geen smartphone? Dan kan je je aanmelden bij Mijn Burgerprofiel, Mijngezondheid.be of MyHealthViewer. Daar kun je je coronapas digitaal opvragen. Je hebt wel je identiteitskaart met pincode en kaartlezer of een digitale sleutel (zoals itsme) nodig. Je kunt je coronapas krijgen als pdf die je kunt afdrukken.
 • Via de post. Er is een mogelijkheid om de papieren versie van het Covid Safe Ticket opgestuurd te krijgen. Daarvoor kan je bellen naar het nummer 078 78 78 50 en dit kan 24/24 uur. Je moet enkel je rijksregisternummer (op de achterkant van je identiteitskaart) doorgeven.Opgelet: dit kan enkel voor mensen die gevaccineerd zijn, niet als je een negatieve test hebt gehad.

Algemene info

 • Algemene info over het coronavirus of vragen over federale maatregelen vind je op de site www.info-coronavirus.be
 • Coronamaatregelen bij onze buren in Zeeland.
 • Meertalige info over de coronamaatregelen vind je op deze website.
 • Het Agentschap Integratie en Inburgering lanceerde ook de mobiele app Crisis Information Translated (CIT). Hiermee bieden ze anderstaligen actuele en correcte informatie over vaccinatie en de huidige coronamaatregelen. De informatie is beschikbaar in 18 talen. Daarnaast krijgen gebruikers info over Nederlands leren.

Zorgmeldpunt Meetjesland

Alle patiënten zonder klachten die willen getest worden op COVID-19 moeten een afspraak maken via de website  http://www.huisartsenwachtpostmeetjesland.be, zowel tijdens de week als in het weekend. De verpleegkundigen staan zelfstandig in voor het afnemen van de testen en het verwerken van de stalen samen met onze onthaalmedewerkers. Vrije aanmelding met de vraag tot een COVID-19 test zonder klachten is niet mogelijk. Geen afspraak = geen test.

Praktisch

Men kan een afspraak maken via de afsprakenmodule op de website. Een afspraak plannen kan maximaal 48 uur vooruit waarbij een voorafgaand advies van de huisarts in principe niet noodzakelijk is. Het kan echter wel nuttig zijn de eigen huisarts te contacteren zodat de huisarts op de hoogte is. Dit kan belangrijk zijn in het opvolgen van resultaten en evt. quarantaine. Voor een quarantaine- of andere afwezigheidsattest is het aangewezen de eigen huisarts te contacteren. Deze wordt op de hoogte gebracht van de resultaten van de test.

Wat als ik een test nodig heb om op reis te gaan?

 • Indien je eigen huisarts aangeeft dat hij/zij kan instaan voor de test, aarzel dan zeker niet om deze te contacteren.
 • Op de website www.meetjeslandgaatopreis.be staat alle nodige info over het afnemen van een COVID-19 staal.
 • Je kan makkelijk een afspraak maken om een test te laten uitvoeren in het testcentrum te Eeklo via de website.
 • Kan je moeilijk om met de digitale wereld? Je kan iedere werkdag contact opnemen met het call center op het nummer 09 310 01 00. (enkel tussen 9u-11u30 en 13u30-15u30)
 • Vraag steeds een code aan via www.mijngezondheid.be. Je vraagt een code voor een gratis test (indien geen kans tot vaccinatie) of betalende test. Doe dit altijd. Maak een afspraak SAMEN met de aangevraagde (gratis of betalende) code!

Wat als ik wel klachten vertoon?

Patiënten met klachten nemen in eerste instantie contact op met de eigen huisarts. Bij afwezigheid van de eigen huisarts kan de huisarts van wacht gecontacteerd worden via het nummer 1733. De arts zal na telefonische en/of fysieke consultatie beslissen of de patiënt dient getest te worden binnen de eigen praktijk of doorverwezen dient te worden naar het zorgmeldpunt Meetjesland.

Het zorgmeldpunt ligt ter hoogte van de gemeenschappelijke ingang huisartsenwachtpost – spoedgevallendienst AZ Alma, Ringlaan 15 te 9900 Eeklo.

 

Verklaring over cookies