Recente info over de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus

Vaccineren tegen het coronavirus is vrijwillig en volledig gratis voor elke burger.

Vaccinatiecentrum

Op 15 oktober sluit vaccinatiecentrum Hoge Wal zijn deuren. Bedankt aan alle vrijwilligers die hebben meegeholpen!

Alle inwoners van Zelzate kunnen zich laten vaccineren in een tentendorp aan sportcentrum Hoge Wal, Guldensporenlaan 34 in Ertvelde. 

De inplanting van de vaccinatiecentra in de regio Meetjesland was geen evidente oefening. Het spreekt voor zich dat iedere gemeente maximale service wil bieden aan haar inwoners en ervoor wil zorgen dat het vaccinatiecentrum zo vlot mogelijk bereikbaar is. Daarnaast kwam ook de richtlijn vanuit Vlaanderen dat er per eerstelijnszone maximaal twee vaccinatiecentra kunnen ingericht worden. Dit zorgde ervoor dat er keuzes moesten gemaakt worden binnen onze regio. Het was een oefening waarbij zowel gekeken werd naar maximale bereikbaarheid voor alle inwoners, efficiënte organisatie en voldoende comfort voor de burger die zich wil laten vaccineren.

Alle info over het vaccinatiecentrum vind je op de site www.vaccinatiecentrumhogewal.be

Het callcenter van het vaccinatiecentrum Hog Wal is bereikbaar op het nummer 09 269 76 50. (Elke werkdag van 8.30 uur tot 16.00 uur)

In onderstaande video geeft niet minder dan Joost Van Hyfte een rondleiding in het vaccinatiecentrum.

Medische vragenlijst

In het vaccinatiecentrum overloopt een verpleegkundige samen met jou een vragenlijst over je gezondheidstoestand. Je vult die lijst best al zoveel mogelijk op voorhand in, dan verloopt je vaccinatie vlot en veilig.

 • Help mensen uit je omgeving die moeite hebben om de vragen in te vullen.
 • Neem je veel medicatie? Heb je specifieke aandoeningen? Dan is het goed om een vaccinatieattest te vragen aan je huisarts.
 • Breng de vragenlijst of je vaccinatieattest mee op de dag van je vaccinatie.

De vragenlijst kan je hier downloaden.

Je kan de vragenlijst ook ophalen op volgende locaties:

 • Gemeentehuis, Grote Markt 1
 • Sporthal Eurohal, Oostkade 1 A
 • Bibliotheek, Burgemeester J. Chalmetlaan 50
 • LDC De Kastanje, Kastanjeplein
 • IBO en KDV Villa Wapiwi , B.J. Chalmetlaan 50A
 • IBO De Speelwolk, Hoogbouwplein 66

Mensen die moeilijk tot bij één van deze locaties geraken, kunnen een mailtje sturen naar communicatie@zelzate.be en dan wordt de vragenlijst opgestuurd.

Reservelijst QVAX

QVAX is de algemene vaccinatiewachtlijst van de overheid. Iedereen die nog geen uitnodiging gekregen heeft om zich te laten vaccineren kan zich inschrijven op de lijst van QVAX. Dit kan momenteel vanaf 16 jaar. Via QVAX kan je ook aangeven dat je gevaccineerd wil worden met het Johnson & Johnson vaccin. Normaal wordt dit vaccin enkel toegediend aan personen ouder dan 40 jaar. Ben je jonger en wil je toch het Johnson & Johnson vaccin, dan kan je dit aangeven via QVAX.

Vaccinatie van de 12- tot 15-jarigen

Ook 12- tot 15-jarigen worden vanaf nu (midden juli) uitgenodigd om gevaccineerd te worden en mogen binnenkort een brief voor een vaccinatie met Pfizer verwachten. Wie zijn uitnodiging niet wil afwachten, kan zich ook inschrijven op de reservelijst van Qvax.

Deze groep tieners heeft wel toestemming nodig van de ouders of wettelijke voogd om gevaccineerd te kunnen worden. Als ouder of wettelijke voogd geef je toestemming door het kind te begeleiden in het vaccinatiecentrum of door een schriftelijke toestemming mee te geven. De schriftelijke toestemming kan je hier downloaden.

Waarom belangrijk? Vaccinatie van 12- tot 15-jarigen draagt bij tot het verhogen van de algemene vaccinatiegraad en het bereiken van groepsimmuniteit. Hoe meer kinderen zich laten vaccineren, hoe minder het virus en de varianten kunnen circuleren in deze groep. Zo verkleint het risico dat kinderen andere personen zullen besmetten die meer kwetsbaar zijn voor het coronavirus.

Bij problemen of vragen, contacteer het callcenter: 09 269 76 50

Volgorde van vaccineren

Omdat niet meteen alle vaccins beschikbaar zijn, is er een vaccinatiestrategie uitgerold en is er een volgorde bepaalde waarin er gevaccineerd wordt.

1. woonzorgcentra en zorgpersoneel

 • In de eerste fase, in januari en februari, zullen de bewoners en het personeel van woonzorgcentra aan de beurt komen.
 • Na de woonzorgcentra komen de andere collectieve zorginstellingen en hun vrijwilligers aan bod. 
 • Vervolgens is het aan de zorgmedewerkers van de ziekenhuizen en de eerstelijnsgezondheidszorg.
 • Daarna komt het niet-medische personeel van de ziekenhuizen en de zorginstellingen aan de beurt.

2. 65-plussers, risicopatiënten en essentiële beroepen

 • In een tweede fase komen alle 65-plussers aan de beurt.
 • Daarop volgen de mensen met onderliggende gezondheidsproblemen.
 • Ook mensen met essentiële beroepen komen aan de beurt (bv. brandweer en politie).

3. Rest van de bevolking

 • In een derde fase, wanneer er veel vaccins geleverd zijn, komen dan de rest van de volwassen bevolking aan de beurt.

Tweede kans voor wie niet gevaccineerd is, inhaalvaccinatie voor wie tweede prik gemist heeft

Een kleine groep mensen is tot nu toe niet ingegaan op hun uitnodiging voor de coronavaccinatie. Dit kan om verschillende redenen zijn. Om gebruik te maken van je tweede kans zijn er verschillende dingen die je kan doen.

 • Mijn vaccinatiecode is verlopen: je krijgt een nieuwe uitnodiging tijdens de zomermaanden.
 • Ik heb mijn vaccinatie actief geweigerd, maar wens er nu toch op in te gaan: je zal je actief terug moeten aanmelden via QVAX.
 • Ik heb mijn 2de dosis gemist voor 30 juni: contacteer het callcenter op 09 269 76 50. (Gemist vanaf 1 juli? Dan volgt later meer info.)

Bekijk hier het stappenplan voor inhaalvaccinaties en wat je moet als je je AstraZenaca vaccin wil vervroegen.

Vaccineren en vakantie

Hou bij het plannen van een vakantie of reis naar het buitenland rekening met je afspraken voor vaccinaties. Je bent best volledig gevaccineerd voor je op vakantie of reis vertrekt.  Kan je toch niet wachten, plan je reis dan tussen je twee vaccindosissen, maar zorg dat je tijdig terug bent voor je tweede dosis. Die kan niet worden uitgesteld. 

Goed en volledig gevaccineerd zijn voor je vakantie is belangrijk 

 • Voor je eigen gezondheid, om zo volledig mogelijk beschermd te zijn tegen de risico’s op besmetting 
 • Voor de gezondheid van anderen, zodat je de kans verkleint dat je in het buitenland een COVID-besmetting oploopt en die terug meebrengt naar België, met een kans om anderen ermee te besmetten 
 • Voor je vakantieplannen zelf: elk land kan eigen regels bepalen en bijvoorbeeld quarantaine of reis- en bezoekbeperkingen opleggen aan wie niet volledig gevaccineerd is. We kunnen niet voorspellen welke regels zullen gelden in jouw vakantiebestemming.  

In mei, juni en begin juli zullen elke week honderdduizenden mensen uitgenodigd worden voor een vaccin in een vaccinatiecentrum. Het merendeel van deze mensen moet ook een tweede prik krijgen. Dat kan alleen als we een strakke vaccinatieplanning aanhouden en betekent dat de vaccinatiecentra de vaccinatieplanning niet voor individuele vakantieplannen kunnen aanpassen. 

Vragen en info

Heb je nog andere vragen rond het vaccin en de vaccinatiecampagne, op deze website vind je al heel wat antwoorden.

Op laatjevaccineren.be vind je naast heel wat info ook een vaccinatieteller, zo kan je zien hoever het al staat met de vaccinaties tegen het coronavirus in Vlaanderen.

Vaccinatie-info voor anderstalingen

Het blijft ondertussen van groot belang om de maatregelen zo goed mogelijk na te blijven leven (mondmasker, afstand houden, contacten beperken, handen wassen, quarantainemaatregelen naleven,...). Beetje bij beetje komt het einde van de gezondheidscrisis zo echt in zicht.

 

Verklaring over cookies