Hulp voor Oekraïne

De vredesvlag en de Oekraïense vlag hangt uit aan het gemeentehuis omdat Zelzate zijn solidariteit wil tonen met Oekraïne. Want geweld en oorlog kan nooit de oplossing zijn. Wil je ook Oekraïne steunen? Of de Oekraïense vluchtelingen in onze gemeente? We zetten even op een rijtje wat je kan doen.

Inzamelactie meubelen

Naast vrijwilligers en gastgezinnen is het lokaal bestuur ook op zoek naar meubelen om de Oekraïense vluchtelingen te accommoderen. Kasten, bedden, kinderbedden, tafels, stoelen: alles is welkom, zolang het in bruikbare staat is en niet kapot.

Via dit invulformulier kan je registeren welke meubelen je wil schenken. Er wordt gevraagd aan de schenkers om de meubelen nog even bij te houden. Van zodra ze kunnen gebruikt worden, wordt iedereen verwittigd.

Word buddy van een Oekraïner

CAW Oost-Vlaanderen zoekt buddy's om Oekraïners wegwijs te maken. Buddy's ondersteunen vluchtelingen op verschillende levensdomeinen: uitbouwen van een netwerk, wegwijs maken in de administratie, ontplooien van hun talenten, spreken van Nederlands...

Buddy worden?

  • Je bent 18 jaar of ouder en taalvaardig. Je spreekt een mondje Engels. Russisch of Oekraïens is een plus
  • Je bent bereid je ongeveer 3 uur per week vrij te maken. Het is immers belangrijk dat je een band krijgt met de persoon die je werd toegewezen.
  • Je bent mobiel en kan zelfstandig werken.
  • Je staat open voor vorming en feedback.

Aanmelden of meer info via: Marleen Bolangier, buddyoekraine@cawoostvlaanderen.be en 0471 46 67 25

Financiële hulp bieden

Wil je liever een bedrag storten?

  • Het Belgisch Consortium 12-12 zamelt geld in voor de slachtoffers uit Oekraïne. Je kan een gift doen via de website 12-12.be
  • Het Rode Kruis zamelt in voor directe humanitaire hulp (ter plaatse voedsel, water en medicijnen aankopen). Je kan storten via hun website.

Informatiewebsite Oekraïne

De federale overheid heeft een informatiewebsite gelanceerd.

Verklaring over cookies