Mobiliteitsdienst
De mobiliteitsdienst wordt waargenomen door dhr. Peter Antheunis.
Locatie:Technische dienst, Suikerkaai 4, 9060 Zelzate.
Tel.: 09 353 43 80
Vervoerregio Gent stelt voorlopig korte termijn Openbaar Vervoer-plan voor GENT, 13 MEI 2020 Vervoerregio Gent stelt voorlopig korte termijnplan voor alle reguliere buslijnen van het openbaar vervoer en een concept voor het Vervoer op Maat voor. Het plan wordt definitief afgeklopt in september en treedt in werking in december 2021. De komende maanden wordt het plan voorgesteld aan stakeholders en gemeenteraadsleden. “Het is voor alle partners van de vervoersregio zeer belangrijk om een sterk en krachtig openbaar vervoersnet te kunnen aanbieden. Er wordt binnen de Vervoersregio Gent hard gewerkt aan het nieuwe Openbaar Vervoer-plan. Het is een complexe oefening met een beperkt budget en een zeer krappe timing. Om van basismobiliteit naar basisbereikbaarheid over te schakelen moeten er moeilijke keuzes worden gemaakt. Toch denk ik dat we er als Vervoerregio in zijn geslaagd om, met de beschikbare middelen, een evenwichtig voorlopig plan op te stellen” Filip Watteeuw, Voorzitter van de Vervoersregioraad Gent en Schepen van Mobiliteit, Publieke Ruimte en Stedenbouw Stad Gent
Basisbereikbaarheid: vraaggestuurde mobiliteitsvisie vanuit de regio’s
Verbeteren modal split
Budgetneutraal en afgestemd op noden van de reiziger Vervoerregio Gent ging, net als de andere vervoerregio’s, aan de slag met duidelijke spelregels voor de opmaak van dit plan. Basisbereikbaarheid en budgetneutraliteit zijn hierbij bepalend. Op basis van de onderzoeksvragen van de gemeenten werden voor en door de Vervoerregio Gent een set van principes en criteria gedefinieerd. De algemene basisprincipes basisbereikbaarheid (geldend voor alle vervoerregio’s) zijn hierbij altijd sturend en werden stapsgewijs geïnternaliseerd doorheen het proces. ‘Deze principes en criteria zijn als richtlijn gebruikt enerzijds in de consequente en objectieve beantwoording van de onderzoeksvragen en anderzijds om prioritaire aanpassingen te bepalen”, zegt Hannelore Deblaere, covoorzitter van vervoerregio Gent.
De belangrijkste speerpunten van het regulier net Het openbaar vervoerplan treedt in werking in december 2021. De komende maanden wordt het plan uitgebreid voorgesteld aan stakeholders en gemeenteraadsleden tijdens infomomenten. De belangrijkste speerpunten zijn:
Vervoer op maat Lacunes in het regulier net worden ingevuld met het Vervoer op Maat. Elke vervoerregio krijgt daarvoor middelen ter beschikking vanuit Vlaanderen. Dit systeem van vervoer op maat gaat ook in werking in december 2021. Hier zijn de belangrijkste speerpunten :
Regionaal mobiliteitsplan In de Vervoerregio Gent is ondertussen ook gestart met het opstellen van een plan waarin de gezamenlijke mobiliteitsvisie van de lokale besturen voor alle vervoersmiddelen op lange termijn wordt vastgelegd. Voor dit regionaal mobiliteitsplan is momenteel de Oriëntatienota opgesteld.
Aalter, Assenede, De Pinte, Deinze, Destelbergen, Eeklo, Evergem, Gavere, Gent, Kaprijke, Laarne, Lievegem, Lochristi, Maldegem, Melle, Merelbeke, Nazareth, Sint-Laureins, Sint-Martens-Latem, Wachtebeke, Wetteren, Zelzate, Zulte, Departement MOW, departement MOW- afdeling AMT, het AWV, De Lijn, De Vlaamse Waterweg, De Werkvennootschap, NMBS, Infrabel, Veneco, de Provincie Oost-Vlaanderen, Projectbureau Gentse Kanaalzone, departement OMG en North Sea Port
Meer info
Perscontact
|
Mobiliteit
- Suikerkaai 4
9060 Zelzate - 09 353 43 80
- mobiliteit@zelzate.be