brexit : verblijfsrecht voor Britten in België ; Belgen met een UK-rijbewijs

Geplaatst op 27/11/2018

nuttige info

 

A) VERBLIJFSRECHT

 Lees   HIER   een voorlopige informatie omtrent het toekomstige verblijfsrecht voor Britten die in België verblijven.

Klik  HIER  voor de Engelstalige versie van deze info.

B) UK-RIJBEWIJZEN 

a) als de Brexit er komt zonder uittredingsakkoord :

Het is raadzaam dat een Belgische inwoner, houder van een rijbewijs van het Verenigd Koninkrijk, zich tijdig voorbereidt en VOOR 29 maart 2019 naar zijn gemeente gaat om zijn rijbewijs van het Verenigd Koninkrijk om te wisselen naar een Belgiche rijbewijs via een eenvoudige omwisselingsprocedure. Burgers die hun rijbewijs van het Verenigd Koninkrijk willen behouden, zullen een Belgisch rijbewijs kunnen verkrijgen nadat ze theorie- en praktijkexamen hebben afgelegd.

b) als de Brexit er komt met een uittredingsakkoord : 

Als het parlement van het Verenigd Koninkrijk het definitieve uittredingsakkoord nog goedkeurt VOOR  29 maart 2019, zullen de overgangsperiode en de andere afsprakenuit het akkord meteen in werking kunnen treden. De overgangsperiode zal lopen tot 31 december 2020. Tijdens deze periode blijven alle huidige EU-regels van kracht voor het Verenigd Koninkrijk. Een rijbewijs van het Verenigd Koninkrijk blijft dan erkend in de hele EU. Dit houdt in dat een Belgische inwoner metveen rijbewijs van het Verenigd Koninkrijk zijn rijbewijs niet onmiddellijk hoeft om te wisselen. Hij heeft dan de tijd tot 31 december 2020.

 

 

 

 

 

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies