hakhoutbeheer op bermen

Geplaatst op 11/01/2019

werken door Agentschap Wegen en Verkeer

Hakhoutbeheer voor een gezond en veilig groen scherm

 

Het Agentschap Wegen en Verkeer past ook dit voorjaar weer hakhoutbeheer toe in onze gemeente.  Zie de oranje zones op onderstaande kaart. Hakhoutbeheer gebeurt tussen 1 november en 15 maart, tenzij de temperaturen lager zijn dan -5°C.

Hakhoutbeheer is een alternatieve vorm van terugzetten van bomen en struiken. Hierbij worden bomen en struiken tot op 15 à 20 cm boven de grond afgezaagd om ze weer te laten uitgroeien dicht en vitaal groenscherm.

Voor meer verkeersveiligheid.

Overhangende takken (beperken de zichtbaarheid op de weg) worden door hakhoutbeheer voorkomen, ook het wegwaaien van dood hout wordt erdoor vermeden, en tot slot wordt erdoor voorkomen dat oude bomen omvallen of na ontworteling op de weg terechtkomen.

Een groen scherm

Door het inkorten van de beplanting zijn de weg en het bijbehorende verkeer meer zichtbaar. Dit is enkel tijdelijk doordat het groen weer snel uitschiet.

Het snoeien van struiken en bomen heeft in de bermen geen invloed op het geluidsniveau van een nabijgelegen weg. Beplanting houdt enkel geluid tegen als het gaat om een rij van bomen of struiken van enkele honderden meters breed die gesloten is van bodem tot kruin.

Hinder tijdens de werken ?

De werken worden uitgevoerd door gemotoriseerde voertuigen en machines. Dit kan eventuele geluidshinder veroorzaken. Voor het verkeer zal er beperkte hinder zijn, want de werken worden met een mobiele werf uitgevoerd.

Meer informatie over hakhoutbeheer vindt u op www.wegenenverkeer.be/hakhoutbeheer

 

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies