Ik ga op reis en neem (verplicht) mee: een coronacertificaat!

Geplaatst op 09/08/2021

Ook voor evenementen (Covid safe ticket)

Ik ga op reis en neem (verplicht) mee: een coronacertificaat!

Vrij en veilig reizen binnen Europa: het kan al vanaf 1 juli op basis van het Europees digitaal coronacertificaat of corona-paspoort. Nu kan je met dat zelfde coronacertificaat ook toegang krijgen tot evenementen. Dit is het zogenaamde Covid Safe ticket. Het ticket is identiek aan het coronacertificaat.

Wanneer krijg ik een COVID-certificaat?

Er zijn drie types certificaten die je toelaten om binnen de EU te reizen:

  • een vaccinatiecertificaat als je tegen COVID-19 bent ingeënt (één of twee prikken);
  • een testcertificaat als je beschikt over een negatieve PCR-test (geen sneltest of zelftest)
  • een herstelcertificaat als je bent hersteld van COVID-19 na een positieve COVID-test.

De geldigheid van elk van de drie certificaten is afhankelijk van het type certificaat én de specifieke regels van het EU-land waar je naartoe reist.

Hoe krijg ik zo’n certificaat?

In België kan je de certificaten (digitaal) opvragen via:

Hiervoor heb je ofwel je identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel zoals itsme.

Per post:

Met je rijksregisternummer kan je een papieren versie aanvragen via tel. 078 78 78 50. Je moet dan wel rekening houden met een wachttijd van 1 week tussen bestelling en ontvangst. Zorg dat je tijdens je reis naar het buitenland je certificaat bij de hand hebt, niet alleen online, maar ook gedownload/offline op je smartphone of tablet bijvoorbeeld. Of zorg voor een geprinte of papieren versie als back-up. Zo heb je geen probleem als je onderweg geen internetverbinding heeft.

Elk land kan verschillende regels hebben

Je doet er goed aan de regels van het land van bestemming voor vertrek na te kijken. Per land kunnen de regels nog afwijken. De meeste EU-landen aanvaarden alleen een certificaat van volledige vaccinatie, sommige landen zelfs vanaf een bepaalde wachtperiode, omdat dan pas de bescherming optimaal is. Het certificaat moet zeer recent voor het vertrek naar het buitenland zijn aangemaakt. Bij lokale uitbraken of varianten die opduiken kunnen landen ook steeds nog extra regels opleggen.

Volg het reisadvies op diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland of reopen.europa.eu/nl.

Certificaat is gratis, PCR-test niet (volledig)

Het COVID-certificaat is gratis. Er is wel een kost verbonden aan de test die aan het testcertificaat vooraf gaat. Die kost gemiddeld 46,81 euro. Voor kinderen en jongeren tussen 6 en 17 jaar en voor volwassenen die nog niet de kans hebben gekregen om zich volledig te laten vaccineren, wordt de kostprijs van een PCR-test terugbetaald tot een maximum van 55 euro. De financiële tegemoetkoming kan maximaal 2 keer gebruikt worden, tijdens de maanden juli, augustus en september. Je laten testen doe je vanaf 1 juli via de huisartsenwachtpost Meetjesland in Eeklo. Meer info over de praktische kant rond het aanvragen van coronatest om op reis te gaan vind je op www.meetjeslandgaatopreis.be

Wat bij terugkeer na mijn vakantie?

  • Je moet binnen 48 uur voor aankomst in België een ‘Passenger Locator Form’ invullen.
  • Terugkeer uit groene of oranje zone: er is geen verplichting tot quarantaine of test. Opgelet, want de status van een zone kan tijdens je verblijf steeds wijzigen.
  • Terugkeer uit rode zone: wie beschikt over een digitaal COVID-certificaat (vaccinatiecertificaat met volledig vaccinatie, + 2 weken), testcertificaat met recente negatieve PCR-test (< 72 uur) of herstelcertificaat hoeft niet in quarantaine. Wie zich bij aankomst onmiddellijk laat testen (dag 1 of dag 2), hoeft niet in quarantaine. Voor personen vanaf 12 jaar wordt een negatieve PCR-test gevraagd. Kinderen onder de 12 jaar zijn vrijgesteld van testverplichting.
  • Terugkeer uit zone met heel hoog risico (waar gevaarlijke varianten circuleren): verplichte quarantaine van 10 dagen met PCR-test op dag 1 en dag 7. Deze verplichting geldt ook voor personen die volledig gevaccineerd zijn of in het land zelf al een negatieve test hebben afgelegd. Het gaat immers om gevaarlijke virusvarianten die niet binnen Europa verspreid mogen worden.

Meer info via www.laatjevaccineren.be/wie-waar-en-wanneer/vaccinatiecertificaat en www.covidsafe.be

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies