Herdenkingsmonument voor verzetshelden

Geplaatst op 20/09/2021

op de gemeentelijke begraafplaats

Herdenkingsmonument voor verzetshelden Pierets en De Colvenaer

Zondag 19 september 2021 werd er een herdenkingsmonument voor de verzethelden Pierets en De Colvenaer ingehuldigd op de gemeentelijke begraafplaats. Het gaat om het betonnen kruis dat sinds 1979 in de duinen van Groot Valkenisse (Nederland) stond en de plaats aanduidde waar de Zelzaatse verzetshelden André Pierets (39), Albert De Colvenaer (46) en diens zoon Yvan (17) werd gefusilleerd door Duitse soldaten op 11 september 1944.

Gefusilleerd

André Pierets en Albert en Yvan De Colvenaer werden op 7 september 1944 gearresteerd in Zelzate wegens het verborgen houden van Engelse en Amerikaanse piloten. Ze werden afgevoerd naar Vlissingen, waar het krijgsrecht op 10 september de doodstraf uitsprak. Samen met drie Nederlandse verzetsstrijders werden ze op 11 september gefusilleerd in de duinen van Valkenisse. Ze werden er begraven in een massagraf dat op 15 januari 1946 werd ontdekt. Op 19 januari 1946 werden de lichamen van de drie verzetsstrijders naar Zelzate gebracht om hier een laatste rustplaats te krijgen.

Nooit vergeten

Het herdenkingsmonument is aan Zelzate geschonken door de gemeente Veere, die op dezelfde locatie een nieuw kruis heeft geplaatst. Op 11 september 2021 werd het betonnen kruis naar Zelzate overgebracht om een bijzondere plek te krijgen op de gemeentelijke begraafplaats. Dit is voor toekomstige generaties een herinnering aan de Zelzaatse verzetsstrijders, zodat er nooit vergeten wordt wat zij hebben betekend.

Bij het monument staat een infobord met uitleg over de oorsprong van het kruis en het verhaal van de drie verzetsstrijders. Later zal hier ook nog een QR-code aan toegevoegd worden waarbij bezoekers het verhaal zullen kunnen beluisteren via hun smartphone.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies