Verkoop je een woning van voor 2001? Dan heb je een asbestattest nodig!

Geplaatst op 10/11/2022

Verplicht vanaf 23 november 2022

Verplicht asbestattest vanaf 23 november 2022

Verkoop je een woning gebouwd voor het jaar 2001? Dan is een asbestattest verplicht vanaf 23 november 2022. Dit attest bevat informatie over asbest in de woning en toetst of de woning asbestveilig is. Zo zijn de koper en verkoper duidelijk geïnformeerd.

Wat is het asbestattest?

Een asbestdeskundige komt ter plaatse voor een visuele inspectie en beoordeling, een eventuele staalname  en het raadplegen van bewijsdocumenten. Op basis van dit verslag levert de OVAM voor elk eigendom een uniek asbestattest af. Hierin staat de uitspraak over de asbestveiligheid van de woning, maar ook advies over hoe je het aangetroffen asbest kan beheren of verwijderen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Het asbestattest is verplicht vanaf 23 november 2022. Vanaf dan moet je beschikken over een asbestattest wanneer je een gebouw verkoopt dat gebouwd is voor 2001. Het asbestattest moet beschikbaar zijn op het ogenblik van de ondertekening van de onderhandse akte (compromis). Voor de inventarisatie moet je beroep doen op een gecertificeerde asbestdeskundige. Je kan een lijst van de gecertificeerde asbestdeskundigen terugvinden op de website van OVAM.

Info: ovam.vlaanderen.be/web/eerlijkhuis

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies