Zelzate is hartveilige gemeente

Geplaatst op 27/10/2023

Label uitgereikt door Rode Kruis Vlaanderen

Zelzate is Hartveilige gemeente

We zijn Hartveilige gemeente! Dit label wordt uitgereikt door het Rode Kruis Vlaanderen aan steden en gemeenten die de overlevingskansen van slachtoffers bij een hartstilstand verhogen en de eerstehulpcapaciteiten van de bevolking vergroten.

Dit betekent concreet dat er een publiek toegankelijk AED-toestel op het grondgebied moet aanwezig zijn en dat er opleidingen AED en reanimatie moeten voorzien worden voor de bevolking of het personeel van het lokaal bestuur. Zelzate voldoet aan deze twee voorwaarden en is nu voor twee jaar Hartveilige gemeente.

Hartveilig zijn als gemeente is nodig want dagelijks krijgen ongeveer 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slecht 5 à 10 procent overleeft dit. Door binnen 3 tot 5 minuten te starten met reanimatie en door een automatische externe defibrillator (AED) te gebruiken, verhoog je de overlevingskans van het slachtoffer tot 70 procent.

Eind september was er voor het personeel van het lokaal bestuur een opleiding AED en reanimatie. Er zullen in de toekomst nog opleidingen volgen en er wordt ook gekeken om dit open te trekken voor de bevolking van Zelzate. Zelzate heeft ook zes AED-toestellen op het grondgebied:

  • Gemeentehuis, Grote Markt 1.
  • Bibliotheek, Burgemeester J. Chalmetlaan 50.
  • Basisschool De Krekel, E. Caluslaan 9.
  • Dienstencentrum De Kastanje, Kastanjeplein 1.
  • Sporthal Eurohal, Oostkade 1A.
  •  Secundaire school Sint-Laurens, Patronagestraat 51.

Meer info over de AED-toestellen kan je hier lezen.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies