Bedrijven moeten keukenafval en etensresten apart sorteren

Geplaatst op 27/12/2023

Vanaf 1 januari 2024

Bedrijven moet keukenafval en etensresten apart sorteren

Vanaf 1 januari 2024 mogen bedrijven, scholen en grootkeukens geen keukenafval en etensresten meer aanbieden in het restafval. Er moet apart gesorteerd worden en dit heeft zijn voordelen. De etensresten en het voedsel komen zo niet in de verbrandingsoven terecht, maar worden gebruikt voor de productie van biogas en compost. Biogas kan omgezet worden in warmte of elektriciteit. IDM helpt bedrijven bij de sorteerplicht.

Niet meer dan 204 liter gft?

Hebben jullie als bedrijf niet meer dan 240 liter gft? Dan kan je dit perfect door IDM laten ophalen, via de groene bak. Je kan daarvoor maximaal 2 groene containers van 120 liter aanvragen. IDM haalt bij bedrijven enkel afval op dat van aard, samenstelling en hoeveelheid gelijkaardig is aan particulier afval. Een groene bak kan je makkelijk aanvragen via het e-loket op Mijn IDM. Heb je tweewekelijks meer dan 240 liter gft? Dan zal je beroep moeten doen op een private inzamelaar. 

Gft staat voor groente, fruit- en tuinafval, maar ook (klaargemaakte) etensresten horen thuis bij het gft. Twijfels wat er allemaal bij het gft mag? Kijk dan zeker in de sorteergids op idm.be/sorteergids.

Gebruik geen plastic zakjes in de groene bak!

Plastic zakjes zijn in de groene bak niet toegelaten, zelfs niet als het om de bio-variant gaat. IDM voert daarop regelmatig controles uit. Zit er plastic tussen je gft, dan zal je bak niet geledigd worden. Geen enkele soort plastic wordt immers volledig afgebroken tijdens het composteerproces. Op die manier wordt onzuivere compost vermeden.

Ook op evenementen gft apart sorteren

Wist je dat de gft-sorteerplicht ook geldt op evenementen? Niet nieuw in Zelzate, want we voorzien dit al langer, maar we brengen het graag nog even onder de aandacht. Afval van evenementen wordt immers ook beschouwd als bedrijfsafval. Dat betekent dat je als organisator op jouw evenement, op plaatsen waar eten klaargemaakt en opgegeten wordt, ook gft-bakken voor bezoekers moet voorzien. Geen nood, ook daarbij helpt IDM jou uit de nood.

Restafval in doorzichtige zakken of in grijze bak 

Gebruik je op je evenement grijze containers met restafval? Gooi het afval los in de bak. Doe je het toch in zakken? Gebruik dan doorzichtige zakken, zo kunnen wij altijd controle doen op het soort afval. Restafval mag geen recycleerbare fracties bevatten.

Meer info via www.idm.be

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies