Het capaciteitstarief

Geplaatst op 27/02/2023

Hoe zit dat nu juist?

Het capaciteitstarief: hoe zit dat nu juist?

Sinds begin dit jaar wordt er een capaciteitstarief berekend bij je elektriciteitsfactuur. Wat betekent dat nu juist?

Wat is het capaciteitstarief?

Het nieuwe capaciteitstarief heeft impact op een deel van de elektriciteitsfactuur: de distributienettarieven. In het oude systeem zijn deze volledig gebaseerd op hoeveel kilowattuur elektriciteit je verbruikt. Dit wordt aangepast naar een deel op basis van je verbruik en een deel op basis van hoeveel elektriciteit je maximaal tegelijkertijd verbruikt: je piekvermogen.

Technische details

Ik heb een analoge meter

Heb je een analoge meter, dan kan je piekvermogen niet vastgesteld worden. Je betaalt een vaste vergoeding die gebaseerd is op 2,5 kW. Daarnaast betaal je ook iets meer distributienettarief per kWh dan gebruikers met een digitale meter.

Ik heb een digitale meter

Een digitale meter stelt je piekvermogen wel vast, dus is het belangrijk om je verbruik te spreiden.Er wordt elke maand gekeken naar het hoogste gemiddelde vermogen per kwartier: de maandpiek (in kilowatt). Het gemiddelde van je laatste 12 maandpieken is de basis voor het capaciteitstarief. Dat wil je dus zo laag mogelijk houden.

Het gemiddelde piekvermogen is 3,5 tot 4 kW. Voor huishoudens die hier onder blijven zal de eindfactuur verminderen of gelijk blijven tegenover het systeem op basis van verbruik. Voor huishoudens met een piek onder 2,5 kW wordt een ondergrens ingesteld waardoor ze toch gefactureerd worden aan 2,5 kW.

Wat jouw maandpiek is, kan je opvolgen via mijn Fluvius.

Ik heb recht op sociaal tarief

Het sociaal tarief is een totaalprijs per kWh elektriciteit die je verbruikt. Je betaalt geen capaciteitstarief. 

Waar let je best op?

Het is belangrijk dat je je verbruik zo goed mogelijk spreidt. De impact op het piekvermogen is klein bij lichte toestellen zoals verlichting, televisie of computer. De impact is groter bij zware toestellen zoals een elektrisch fornuis, wasmachine, droogkast, oven en het opladen van een elektrische auto.

Enkele tips:

  • Wanneer je elektrisch kookt, laat dan je wasmachine en droogkast pas draaien nadat je klaar bent.
  • Gelijktijdig verbruik van een elektrisch fornuis en oven jaagt uiteraard je piekvermogen ook naar omhoogn dus deze gebruik je best niet samen.
  • Opladen van elektrische auto:  wanneer je thuis oplaadt, best traag laten opladen want bij snel opladen heb je meteen een heel hoog piekvermogen
  • Wanneer je elektrisch verwarmt en je zit met vaste aansluitingen is het best per kachel een tijdsklok te laten installeren zodat het opladen van alle kachels niet gelijktijdig gebeurt.
  • Koop je nieuwe elektrische toestellen? Kies dan voor slimme ‘smart grid’ toestellen. Die kan je vaak eenvoudig instellen om het verbruik te spreiden. Door slimme sturing kan je jouw verbruik spreiden en pieken vermijden.

Simuleer je eigen capaciteitstarief

Zal je nu meer betalen door het invoeren van het capaciteitstarief? Omdat het afhangt van je piekvermogen, is dit niet voor iedereen gelijk. Daarom kan je best je nettarief simuleren via de website van de VREG.

 

 

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies