Eerste spadesteek voor sportcomplex Zelzate Zuid

Geplaatst op 07/02/2023

In maart start de bouw van de accommodatie

Eerste spadesteek voor nieuw sportcomplex Zelzate Zuid

Begin maart start bouw sportaccommodatie, in september volgen eerste voetbalwedstrijden

Op dinsdag 7 februari is de eerste spadesteek in de grond gezet voor het nieuwe sportcomplex in het koppelingsgebied Zelzate-Zuid. Dat zal vanaf september de thuishaven worden van ruim 500 sporters. Met de start van de grondwerken komt het project in een stroomversnelling terecht. Binnenkort zullen de Zelzatenaren er zich in een moderne accommodatie van hun sportiefste kant tonen, maar ook hun favoriete voetbalploegen aanmoedigen.

Al ruim zeven jaar droomt iedereen luidop van een nieuw, modern en duurzaam sportcentrum voor voetbalploegen KVV Zelzate, VK Kanaaljongens en FC Retro, duikschool De Murene, petanqueclub PC Zelzate en de Koninklijke Judoclub Zelzate. Het huidige oefencomplex van KVV is hopeloos verouderd en remt de club in zijn sportieve ambities af.

Die droom wordt stilaan werkelijkheid. De voorbije weken hebben enkele bulldozers en bouwkranen postgevat op de werf vlak bij het psychiatrisch centrum Sint-Jan Baptist, gelegen tussen staalreus Arcelor Mittal, industriepark Rosteyne, de E34 en Broeder Leopoldstraat. Op 9 januari zijn de voorbereidende grondwerken gestart. Sinds 6 februari is de aannemer begonnen met te graven.

Voetbalseizoen 2023-2024

Van zodra de voorbereidende grondwerken achter de rug zijn, beginnen midden februari de funderingswerken. Vanaf dan schakelt de ontwikkeling van de site een versnelling hoger en zullen de Zelzatenaren het sportcomplex uit de grond zien verrijzen. Begin maart begint de aannemer namelijk met de bouw van de accommodatie en een bijhorende tribune voor ruim 200 supporters. Onder meer de betonstructuur wordt dan geplaatst. Gelijktijdig worden de twee natuurgrasvelden klaargelegd, zodat ze ingezaaid kunnen worden. Van zodra dat het geval is worden het kunstgrasveld en de petanquebanen aangelegd. Op die manier kunnen de sportclubs vanaf het nieuwe voetbalseizoen 2023-2024, dat start in september, terecht in hun nieuwe thuishaven.

Natuurlijk moet het kind ook een naam krijgen en daarvoor zal opnieuw de hulp worden ingeroepen van de Zelzatenaren. Er zal via een wedstrijd in het infoblad ZoZelzate kunnen gekozen worden uit een shortlist, samengesteld door het college. De Zelzatenaren kunnen dan hun voorkeur doorgeven en een leuke prijs winnen.

Oefencomplex in Verbroederingslaan wordt woonwijk

De bouw van het sportcomplex is een eerste fase van een groter en overkoepelend nieuwbouwproject. Op de huidige oefenvelden van KVV Zelzate zal tussen de Verbroederingslaan en de Camille Leynlaan een nieuw woonproject met 214 wooneenheden verrijzen, inclusief ongeveer 1 hectare publiek toegankelijk groen waar volwassenen tot rust kunnen komen en kinderen kunnen spelen. Er worden daar 94 woningen en 72 appartementen realiseren. De overige wooneenheden kunnen op termijn gebouwd worden door de sociale verhuurmaatschappij van de gemeente. Op deze manier kan de gemeente tegemoet komen aan de grote vraag naar betaalbare en duurzame woningen in de brede regio rond Zelzate. ​

Van zodra het nieuwe sportcomplex een feit is en alle voetbalploegen definitief verhuisd zijn uit de Verbroederingslaan, kunnen de eerste werken voor de nieuwe betaalbare woonwijk beginnen. Eind dit jaar, ten laatste begin volgend jaar wordt het oude oefencomplex gesloopt. Wanneer alles volgens de huidige planning blijft verlopen, zullen de eerste gezinnen zich in 2025 in de nieuwe woonwijk vestigen.

Meer weten over het project Zelzate Zuid en de Verbroederingslaan? Check zelzatetoekomst.be

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies