Werken heraanleg kruispunt Stoepestraat/Expresweg

Geplaatst op 20/03/2023

Kruispunt Stoepestraat - N49 vanaf 4 april afgesloten

Werken heraanleg kruispunt Stoepestraat/expresweg in Assenede

Het Agentschap Wegen en Verkeer, de beheerder van de Vlaamse gewest-, autosnelwegen en fietspaden, start met de bouw van een nieuwe brug over de expresweg (N49). De werken zijn een volgende stap om de expresweg N49 om te bouwen tot een volwaardig verlengde van de snelweg E34 van Antwerpen richting Westkapelle. Als alles volgens plan loopt, rijden binnen 2 jaar de eerste weggebruikers over de nieuwe brug.

Vlot en veilig verkeer via nieuwe brug en verbindingen

Wegen en Verkeer bouwt het kruispunt met de Stoepestraat (N448) om tot een brug over de expresweg. Hierdoor zal er in de toekomst geen contact meer zijn tussen de verkeersstromen op de Stoepestraat (N448) en de N49. Het verkeer over de N49 (in de toekomst de E34) zal vlot en veilig kunnen blijven doorrijden, terwijl lokaal verkeer richting Assenede en Zelzate niet langer wordt gehinderd. Ook voor fietsers zijn er enkele belangrijke verbeteringen. Ze fietsen veiliger en comfortabeler dankzij een afgescheiden fietspad aan beide zijden van de nieuwe brug.

Om de verkeersveiligheid in de omgeving van de nieuwe brug te verhogen plant Wegen en Verkeer ook volgende werken in Assenede en Zelzate: vernieuwing Stoepestraat (N448) tot kruispunt Trieststraat (inclusief kruispunt), verlenging en aansluiting Paul Christiaenstraat en Heideveld met Kanaalstraat (R4), verbreding Gavergrachtstraat en vernieuwing fietstunnel E34 aan de Kasteelstraat.

Werken in verschillende fasen

De werken zullen in totaal ongeveer 2 jaar duren en worden voor zowel de wegen- als de nutswerken in 4 fasen uitgevoerd om de hinder voor buurtbewoners, bedrijven en het doorgaand verkeer zo beperkt mogelijk te houden.

Aansluiting Kanaalstraat

De aansluiting met de Kanaalstraat (R4) is eind maart klaar. Begin mei start de aannemer aan de heraanleg van de Paul Christiaenstraat tussen de nieuwe rotonde en de parking van Adient (fase 3). Die werken duren nog tot midden juli. Aan de brug werken we volop verder. Op dit moment bouwt de aannemer de brugliggers. Die werken duren nog tot eind oktober 2023.

Kruispunt afgesloten en hinder op expresweg

Vanaf 4 april geldt een aangepaste verkeerssituatie tot eind juni. Het kruispunt Stoepestraat (N448) met de N49 blijft afgesloten tot het einde van de werken (begin november). De Stoepestraat is doodlopend aan de werfzone. Op 5 en 6 april worden de nieuwe brugliggers geplaatst en wordt de rijstrook op de N49 richting Antwerpen en Knokke afwisselend afgesloten. Verkeer wordt dan via doorsteken in de middenberm op de andere weghelft geleid. Vanaf 7 april rijdt verkeer richting Antwerpen langs de werfzone op 1 rijstrook in plaats van 2 rijstroken tot het einde van de werken.

Nieuwe verkeerssituatie

Fietsers tussen Assenede en Ertvelde fietsen via de Riemestraat, de Kasteelstraat, Ter Looverendreef, de Kasteelstraat en de Stoepestraat. Doorgaand verkeer op de expresweg N49 blijft altijd mogelijk via versmalde rijstroken langs de werfzone. Wel zal vanaf 7 april verkeer richting Antwerpen op 1 rijstrook rijden in plaats van 2 rijstroken. Lokaal verkeer richting de Stoepestraat rijdt via Nieuwburg en het kruispunt Trieststraat. Zwaar verkeer en landbouwverkeer (+3,5 ton) volgt een omleiding via Nieuwburgstraat, Burgstraat, Molenstraat, Trieststraat, Zelzatestraat, Assenedesteenweg, R4 en de nieuwe parallelweg langs N49.

Fietsers via uit- en inrit Assenede

Vanaf 31 januari 2023 is er nieuwe omleiding voor het fietsverkeer dat uit de fietstunnnel onder de E34/N49 komt. Zie onderstaand plannetje.

Een uitgebreid overzicht van de verschillende fasen en updates over de actuele hinder zijn te vinden op de website www.wegenenverkeer.be/zelzate.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op de digitale nieuwsbrief  www.wegenenverkeer.be/zelzate om de laatste actuele informatie te ontvangen.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies