Regenboogvlag wappert voor IDAHOT-dag!

Geplaatst op 17/05/2023

Op 17 mei is het internationale dag tegen holebifobie en transfobie

Vandaag is het Internationale dag tegen Holebifobie en Transfobie

Aan het gemeentehuis van Zelzate wappert vandaag (17 mei) de regenboogvlag in het teken van de internationale dag tegen holebifobie en transfobie (IDAHOT). Daarmee willen we tonen dat holebi's en transgenders zich kunnen thuis voelen in Zelzate. We spreken ons daarmee ook uit tegen elke vorm van discriminatie. Daarom hangen we de regenboogvlag uit, het wereldwijd symbool van de holebi- en transgendergemeenschap.

Wat is IDAHOT?

Op 17 mei 1990 schrapte de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie, homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten schrapte. Sindsdien heeft de holebi-en transgendergemeenschap deze dag uitgeroepen tot de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT). Eerst ging deze dag vooral om bewustwording voor afkeer tegen homoseksuele mannen en lesbische vrouwen en heette dan ook International Day Against Homophobia (IDAHO). In 2009 werd Transphobia aan deze naam toegevoegd, als erkenning van zowel de verschillen als de overeenkomsten met homofobie. De afkorting veranderde toen in IDAHOT.

Waarom is IDAHOT belangrijk?

De realiteit is dat er nog steeds veel holebi- en transfobie in de wereld bestaat. Veel mensen krijgen met de harde werkelijkheid van discriminatie te maken omwille van hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. Ze vinden moeilijker een baan, worden uitgesloten of gepest. Als gevolg daarvan kampen ze vaker met depressies of zelfs zelfmoordgedachten dan niet- LGBTI+ers (lesbisch, gay/homo, bi, transgender, intersekse, +). Daarom zetten we IDAHOT elk jaar in de kijker.

Meer info

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies