SAAMO en Zelzate bieden gratis menstruatieproducten aan

Geplaatst op 14/09/2023

In alle scholen en openbare gebouwen

SAAMO en lokaal bestuur Zelzate bieden gratis menstruatieproducten aan

SAAMO Oost-Vlaanderen en lokaal bestuur Zelzate doorbreken het taboe rond menstruatieschaamte en menstruatiearmoede en bieden gratis menstruatieproducten aan in alle Zelzaatse openbare gebouwen en scholen.

In Vlaanderen heeft 1 meisje op 8 geen geld om menstruatieproducten (tampons, maandverband, menstruatiecup, …) te kopen. Menstruatiearmoede heeft een grote impact, zowel sociaal als fysiek. Sommige meisjes spijbelen waardoor hun schoolresultaten erop achteruitgaan. Om en bij de 15 procent van de Vlaamse meisjes in armoede mist wel eens een dag school omdat er geen geld is voor maandverband. Ze mijden recreatieve activiteiten en kunnen sociaal geïsoleerd raken. Ze gebruiken zakdoeken of andere ‘alternatieven’ met ontstekingen als gevolg.

Gratis materiaal

Door gratis materiaal te voorzien en dit zichtbaar te maken, wil SAAMO naast menstruatiearmoede ook menstruatieschaamte aanpakken. Menstrueren kan sowieso heel wat stress, angst en schaamte met zich meebrengen. Je kiest er niet voor om te menstrueren en je hebt niet altijd controle over de start van je cyclus. Dit kan voor onaangename verrassingen zorgen, zeker als je dan geen eigen menstruatiemateriaal bij je hebt.

SAAMO en lokaal bestuur Zelzate sloegen de handen in elkaar om het onderwerp bespreekbaar te maken, jongeren de juiste informatie te geven en gratis producten te verdelen. Die gratis maandverbanden en tampons worden aangeboden in aanvulkastjes die in de toiletten van elke school en elk openbaar gebouw in Zelzate hangen. Daarmee is de Oost-Vlaamse gemeente de eerste in Vlaanderen die op heel zijn grondgebied gratis menstruatieproducten aanbiedt. De aanwezigheid van de kastjes wordt kenbaar gemaakt door een sticker met een bloeddruppel aan de ingang van elk gebouw.

De kastjes kan terugvinden in:

  • Alle lagere en middelbare scholen van Zelzate.
  • Bibliotheek
  • SAC (OCMW)
  • Ontmoetingshuis Nest
  • Gemeentehuis
  • ZET-gebouw
  • Sportcomplex Eurohal
  • IBO De Speelwolk en Villa Wapiwi
  • KVV Zelzate

Er mogen ook nog steeds menstruatieproducten ingezameld worden, zodat de kastjes in de toekomst ook kunnen blijven aangevuld worden. Materiaal mag je steeds binnenbrengen in ontmoetingshuis Nest, Groenplein 19 in Zelzate.

Meer info: Joke Roegiers, opbouwwerker SAAMO, 0470 50 48 12 en joke.roegiers@saamo.be

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies