Crea- en STEMnamiddagen bij de jeugddienst
Geplaatst op 12/08/2024
In september en oktober
Crea & STEM-namiddagen
Ook dit najaar heeft de jeugddienst opnieuw heel wat leuke activiteiten gepland in het jeugdcentrum aan de Vredekaai. Zo zijn er opnieuw creanamiddagen waarbij de kleine creatievelingen zich helemaal kunnen laten gaan. Wie helemaal gek is van wetenschappen en techniek kan leuke STEM-workshops volgen op woensdagnamiddag onder leiding van Jonas Baes.
Creanamiddagen
De creanamiddagen gaan door van 14.00 tot 16.30 uur. Prijs is 5 euro (1,25 via UiTPAS met kansentarief). Inschrijven kan via zelzate.pleinkapitein.be. De workshop zijn telkens voor kinderen van 6 tot 14 jaar.
- 11 september: Pimp je map en rugzak.
- 27 november: Maak je eigen zeep.
- 18 december: Maak je eigen kerststukje.
STEM-namiddagen
Tijdens de STEM-namiddagen leren kinderen op een leuke manier omgaan met techniek en wetenschap. Zo leer je onder meer een eigen game ontwerpen, glas graveren en vliegen met een drone. Er is telkens een lessenreeks voor kinderen van 6 tot 9 jaar en eentje voor kinderen van 9 tot 14 jaar. Prijs is 16 euro per les (4 euro via UiTPAS met kansentarief), vieruurtje en drankje is inbegrepen. Inschrijvingen verlopen via zelzate.pleinkapitein.be
- Lessenreeks 6 tot 9 jaar: 18 en 25 september en 2 oktober van 13.30 tot 16.30 uur
- Lessenreeks 9 tot 14 jaar: 9, 16 en 23 oktober van 13.30 tot 16.30 uur.
6-9 jaar
Workshop 1 (18 september): Ontdek de magie van programmeren met Scratch JR
Wil je graag je eigen spel of verhaal te ontwerpen? Doe mee met de workshop en leer een nieuwe taal, een taal die computers ook begrijpen: computertaal! In deze workshop duiken we in de wereld van Scratch JR, waar je met je fantasie een hele nieuwe wereld aan mogelijkheden kunt bouwen. Of je nu een spannend avontuur wilt creëren of een leuk spel wilt maken, alles is mogelijk!
Workshop 2 (25 september): Bouw en Pimp je eigen trilbotje!
Ben je klaar voor een nieuwe uitdaging? Maak je eigen trilbotje! In deze workshop leer je de basisbeginselen van een elektrische kringloop en ga je aan de slag met gereedschap zoals een kniptang en een ontmanteltang. Aan het einde van de workshop neem je je eigen bewegende robot mee naar huis!
Workshop 3 (2 oktober): Miniwetenschappers
Altijd al geïnteresseerd geweest in zaken die ontploffen of beginnen roken? Ontdek de spannende wereld van wetenschapsexperimenten! In deze workshop nemen we je mee op een ontdekkingstocht vol verrassingen en leer je de wetenschap achter spectaculaire experimenten kennen. Wordt een echte miniwetenschapper en verbaas je vrienden en familie met je nieuwe kennis!
9-14 jaar
Workshop 4 (9 oktober): Word een Junior Dronepiloot!
Ben je klaar om de lucht in te gaan en te leren vliegen met een drone? Doe mee met onze spannende workshop en ontdek de wereld van drones! In deze workshop leren we je alles over de verschillende soorten drones en de regels die gelden voor dronevliegen. We beginnen met oefenen in Augmented Reality, waar je de basisprincipes van het vliegen onder de knie krijgt. Daarna ga je verder met het besturen van een drone in een virtuele game. Als apotheose scherpen we je vaardigheden aan met echte drones en ga je live aan de slag op een zorgvuldig opgebouwd parcours. Wie met vragen zit over zijn drone of in het bezit is van een eigen drone mag deze ook meebrengen.
Workshop 5 (16 oktober): Programmeren met Micro:Bits
In deze workshop laten we je zien hoe je met de Micro:bit kunt programmeren en inspireren we je om je eigen creaties te maken. Van het ontwerpen van een spel tot het bouwen van een tellergadget, de mogelijkheden zijn eindeloos. Bovendien leer je hoe je via radiofrequenties geheime boodschappen naar elkaar kunt sturen.
Workshop 6 (23 oktober): Bouw je eigen unieke bureaulamp
Ben je die saaie bureaulamp uit de Zweedse meubelwinkel zat? Doe mee met onze workshop en maak je eigen unieke bureaulamp! In deze workshop leer je hoe een schakelaar werkt in een elektrische stroomkring en ga je aan de slag met gereedschap zoals een kniptang, ontmanteltang, schroevendraaier en boormachine net als een echte elektricien. Voor wie nog een stapje verder wil gaan, bieden we de mogelijkheid om je eigen elektrische verbindingen te solderen met een soldeerbout. En als kers op de taart kun je je bureaulamp pimpen met een pyrograaf!