Vier Zelzaatse musea in 't Klooster

De vier musea in 't Klooster (Kerkstraat 64a) vormen een bijzondere toeristische trekpleister in Zelzate. Ze delen een unieke historische locatie: het oude klooster, dat ooit was verbonden aan een katholieke meisjesschool. Nog een mooie troef, naast het bijzondere kloosterinterieur, is het bruine café De Sacristie, waar er na elk bezoek sfeervol kan worden nagepraat bij een hapje en een tapje.

De vier musea in 't Klooster zijn gratis toegankelijk elke 1ste dinsdag van de maand tussen 14.00 en 17.00 uur of op afspraak voor groepen vanaf 10 personen. De vier musea zijn allemaal rolstoeltoegankelijk.

Museum van het 2de Regiment Gidsen

In 1963 heeft Zelzate het peterschap aanvaard over het 2de Regiment Gidsen. Dit regiment heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog op 23 mei 1940 de Duitse aanval gestopt aan het kanaal Gent-Terneuzen in Zelzate, met zeer zware verliezen. Door het afschaffen van de militaire dienstplicht werd het regiment ontbonden in 1994. Omdat het erfgoed van dit roemrijke cavalerieregiment niet zou verloren gaan, heeft het lokaal bestuur Zelzate een locatie ter beschikking gesteld om het ten toon te stellen. Je ontdekt er alles over de geschiedenis van dit bijzondere regiment en hun belangrijke betekenis voor Zelzate.

Koninklijke Verbroedering van het 2de Regiment Gidsen
Contact:

Silvère Maes, 0476 25 55 10 en silvere.maes@outlook.com
Jean-Claude Pochet, 0476 52 16 09 en jcpochet@hotmail.com

Museum van Mietje Stroel

Ben jij ook benieuwd naar de geschiedenis van het beeldje van het plassende meisje Mietje Stroel aan het gemeentehuis van Zelzate?
In haar eigen museum kan je de legende van haar ontstaan ontdekken en haar uitgebreide garderobe bewonderen. Talloze verenigingen en organisaties schonken in de loop der jaren een kostuumpje of een andere outfit. Tussen de schenkingen zitten kostbare handgemaakte kostuumpjes met manteltjes, capes, hoedjes, petjes...

Beschermcomité Garde Mietje Stroel Zelzate
Contact:
Willy Van der Sype, 0478 21 44 25 en willyvandersype@gmail.com
Beatrice De Caluwé, 0476 48 96 85 en bdcaluwe@msn.com

Museum van de heemkundige kring Selsaete

De heemkundige kring Selsaete doet er alles aan om de geschiedenis van Zelzate levend te houden. En natuurlijk te bewaren voor het nageslacht. In dit museum duik je in het boeiende verleden van Zelzate. Er is een vaste collectie en wisselende tentoonstellingen.
Je ontdekt er onder meer:

  • De opgravingen van meester Michel Gilleman tijdens de aanleg van de derde kanaalbedding.
  • De opgravingsvondsten van drie amateurs tijdens de aanleg van het rondpunt aan de Chalmetlaan.
  • Voorwerpen i.v.m. Zelzate en haar geschiedenis, zoals bierflesjes, aarden potten, enz.
  • Verzorgingsmateriaal, oud duivenmelkersgerei, bijzondere weegschalen, landbouwalaam, koffiekannen en nog veel meer…

Alle uitgaven van het tijdschrift De Turfsteker kunnen in het documentatiecentrum bekeken worden.

Contact:
Arlette Janssens, 09 345 09 33 en arlettejanssens@skynet.be
Beatrice De Caluwé, 0476 48 96 85 en bdcaluwe@msn.com

Museum van Eddy Wally

Moet hij nog voorgesteld worden? De bekendste inwoner van Zelzate: charmezanger Eddy Wally. Ook hij heeft zijn eigen museum in ’t Klooster. Er staat heel wat bijzondere zaken uitgestald uit de lange carrière van Eddy. Je kan je helemaal onderdompelen in zijn wereld aan de hand van de foto’s, kostuums en andere memorabilia. Geweldig!

Contact:
Marina Wally, 0471 85 33 02 en marinavandewalle8@hotmail.com
Willy Van der Sype, 0478 21 44 25 en willyvandersype@gmail.com

Verklaring over cookies