Het nieuwe cultuurhuis van Zelzate

Op deze pagina kan je alle info vinden rond de realisatie van het nieuwe cultuurhuis in Zelzate

Dit wordt het nieuwe cultuurhuis!

In het voorjaar van 2022 is de bouw van het cultuurhuis van start gegaan. Eerst plaatst de aannemer de cascobouw (ruwbouw) en daarna kan de gemeente starten met de afwerking en aankleding van het gebouw.

De bouw van het nieuwe cultuurhuis diende zich onverwacht aan als opportuniteit. Het oude CC De Brug (voorheen parochiezaal) voldeed niet meer aan de huidige (veiligheids)normen en noden, waardoor zware investeringen moesten gedaan worden om het gebouw te kunnen blijven gebruiken. Toeval wou dat een projectontwikkelaar de grond van een voormalig bouwbedrijf, grenzend aan CC De Brug, had gekocht en daar een grootwarenhuis wou bouwen. Er was echter een tekort aan parkeerplaatsen. Maar daarvoor werd een oplossing gevonden.

In ruil voor het gebruik van de gemeentelijke gronden als parkeergelegenheid, werd een lastvoorwaarde opgelegd aan de projectontwikkelaar: hij moest een nieuw (casco) cultuurhuis bouwen voor de gemeente. Dit project betekent dan ook op vele vlakken een grote meerwaarde voor Zelzate. Het is een goede financiële zaak, de verwaarloosde terreinen van het voormalige bouwbedrijf krijgen een make-over, er vestigt zich een groothandel in Zelzate-West én de Zelzatenaren krijgen er een nagelnieuw cultuurhuis bij!

Om het interieur van het cultuurhuis wordt er samengewerkt met een architectenbureau gespecialiseerd in het bouwen van culturele centra. Er werd gekozen voor een box-in-box systeem, wat een groot aantal voordelen heeft. Zo is er een zeer goede isolatie waardoor er geen geluidsoverlast zal zijn voor de buurtbewoners. Het cultuurhuis wordt polyvalent ingericht, zodat er niet alleen voorstellingen, maar ook vergaderingen of fuiven kunnen georganiseerd worden. Op de bovenste verdieping zijn er verschillende ruimtes voorzien voor vergaderingen of andere activiteiten. Ook vzw Lichtpunt zal zijn onderkomen krijgen in het gebouw.

Het is de bedoeling om in het cultuurhuis culturele voorstellingen uit heel Vlaanderen naar Zelzate te halen en de inwoners een mooie selectie aan te bieden. Als alles meezit, is het cultuurhuis klaar tegen de zomer van 2024.

Meer info

Herbekijk de gemeenteraadscommissie van 18 oktober 2021 over het cultuurhuis

Presentatie architectenbureau aankleding cultuurhuis

Verklaring over cookies