Zwerfkattenproblematiek

Wat zijn zwerfkatten?

Zwerfkatten zijn verwilderde katten die al geruime tijd buiten leven. Het kan gaan om katten die aan hun lot werden overgelaten en na verloop van tijd verwilderd zijn, maar het kan ook gaan om nakomelingen van zwerfkatten die 'in het wild' werden geboren, en nooit met mensen hebben leren omgaan. Zij zijn mensenschuw en nauwelijks of zeer moeilijk te socialiseren.

 

Voortplanting

Een poes kan 2 à 3 nesten per jaar krijgen, en elk nest telt gemiddeld 4 tot 6 kittens, die zich op hun beurt zeer snel kunnen voortplanten.

 

Zwerfkatten zorgen voor overlast en bedreigen de gezondheid

Zwerfpoezen doen hun behoefte in zandbakken, in tuinen, krabben vuilniszakken open, zoeken naar voedsel, vangen van te veel vogeltjes) ... Dit kan gepaard gaan met hinder en bezorgdheid omtrent volksgezondheid.

Hoe langer gewacht wordt om het zwerfkattenprobleem op een diervriendelijke manier aan te pakken, hoe meer zwerfkatten er zullen bijkomen.

 

U maakt uw huiskat onvruchtbaar, want:

Elke kat die (gratis) weggegeven wordt moet verplicht gesteriliseerd / gecastreerd of gechipt én geregistreerd zijn.

Voordelen:

  • Er worden geen kittens meer geboren, het paargedrag verdwijnt en territoriaal gedrag als krabben en markeren wordt minder. De kattengroep heeft minder voedsel nodig en zal vriendelijker gedrag vertonen naar huiskatten

  • Gecastreerde katers worden rustiger, sproeien minder, vertonen minder zwerfgedrag en vechten minder, waardoor de kans kleiner is dat ze besmettelijke ziektes oplopen, zoals kattenleucose en kattenaids.

  • Katten hebben na sterilisatie minder kans op tumoren, schijnzwangerschappen en baarmoederkanker.

 

Beperk het voederen van zwerfkatten

Katten concentreren zich rond plekken waar voedsel voorhanden is.

Katten die gevoederd worden en gewend raken aan menselijk contact, laten zich niet meer vangen en kunnen bijgevolg niet door de dierenarts behandeld worden. De populatie zal dus alsmaar toenemen, wat de dieren zeker niet ten goede komt en de mogelijke overlast in de toekomst zal vermeerderen.

 

Vangactie

Er worden vallen uitgezet om de katten te vangen. De gevangen dieren worden naar het dierenasiel overgebracht, vervolgens door één van hun dierenartsen gesteriliseerd/ gecastreerd,  gecontroleerd op ziekten, gechipt én geregistreerd en gevaccineerd. Al deze dieren worden dan in het dierenasiel ter adoptie aangeboden. Voor meer omtrent de werkwijze kan men steeds terecht in het dierenasiel te Gent, 09/222.53.03

Verklaring over cookies