Bos in de Zonnebloemstraat

Het Lokaal bestuur Zelzate heeft in samenwerking met BOS+ het voormalige grasveld in de zonnebloemstraat deels bebost en een wonderwoudje aangelegd. Een deel is ingericht als klassiek bos, een deel is open gelaten zodat er voldoende plaats is voor de buurt, om elkaar te ontmoeten.

Mix van soorten

De boompjes zijn op een afstand van 2 meter van elkaar aangeplant. In totaal zijn ongeveer 900 stuks aangeplant. Ongeveer 10 % van deze bomen zal voor lange tijd in het bos blijven staan (50 tot 100 jaar). Dit komt omdat een aantal boompjes de eerste jaren niet zullen overleven, maar ook omdat het bos doorheen de jaren gedund zal worden – dit wilt zeggen dat ‘slechte’ individuen verwijderd worden om de beste bomen meer groeiruimte te geven.

De bomen die op termijn het hoogst en oudst zullen worden zijn allemaal tegen de kant van de berm van de R4 geplant. Dit zijn soorten zoals wintereik, winterlinde en populier. Langs de kant van de zonnebloemstraat is gekozen voor een houtkant met laagblijvende soorten zoals gewone vlier, egelantier (wilde roos), brem en hulst. Dit is een mengeling van groenblijvende en bladverliezende soorten.

De mix van soorten zorgt voor een rijke biodiversiteit die veel kleine zangvogels aantrekken. Soorten zoals linde en gewone vlier trekken dan weer veel bijen en vlinders aan.

Wonderwoudje

Op het einde van de Zonnebloemstraat is een 'wonderwoudje' aangeplant, dit is eigenlijk geen deel van het bos en ook geen bos, maar eerder een open plek omringd met besdragende struiken. Deze bessenstruiken zijn zeer geliefd bij vogels en mensen. Er staan soorten zoals aalbes die ook voor menselijke consumptie kunnen zijn. Naast dit wonderwoudje is er ook een kleine bloemweide met inheemse bloemen en een insecten hotel waar je in het voorjaar rosse metselbijen aan het werk kan zien.

Het bos en het wonderwoudje zijn voor alle kinderen uit de buurt waar ze naar hartenlust kunnen ravotten, op ontdekking gaan en vooral voor hun toekomst.

Wist-je-dat...

  • 1 ha bos in 1 jaar 8,4 ton CO2 opneemt.
  • In het bos tijdens een hete zomerdag 8°C koeler is dan daarbuiten.
  • Een boom 45 volle vuilniszaken per jaar uit de lucht haalt. Het bos in de Zonnebloemstraat is dus ideaal gelegen om al het stof van de R4 op tevangen voordat het over de buurt neerdwarrelt.
  • Bomen regelen met hun wortels het grondwater, in de zomer zorgen ze voor een hogere grondwatertafel en in de winter zorgen ze voor een betere infiltratie van het regenwater.

Verklaring over cookies