HORECA

In Zelzate bieden vijf hotels en één bed & breakfast u een waaier van overnachtingsmogelijkheden in diverse prijsklassen.

Een tiental restaurants biedt u een ruime keuze van gerechten: klassieke keuken, Italiaans, Chinees, Egyptisch, Turks,… Wie kiest voor een snelle en goedkope hap kan daarnaast wel elke dag ergens terecht in de café-restaurants of in de frituren of pitta-zaken.

Zelzate heeft bijna dertig cafés, tearooms en café-restaurants. De meeste situeren zich in het centrum in de omgeving van de Grote Markt. Bij zacht of zonnig weer kan u hier genieten van een terrasje. Daarnaast zijn er heel wat cafés verspreid over de diverse wijken.

Gemeentelijke reglementen die te maken hebben met de horeca:

Bereikbaarheid van uw zaak

Als knooppunt van diverse grote wegen is Zelzate zeer goed bereikbaar vanuit alle richtingen. Wanneer u van buiten Zelzate komt en u moet het kanaal Gent-Terneuzen oversteken, vermijdt dan de brug en neem de tunnel.

Ook via het openbaar vervoer is Zelzate goed bereikbaar. Er zijn goede busverbindingen met Gent, Lokeren, Oostakker, Eeklo en Terneuzen.

Parkeren

Parkeermogelijkheden zijn er voldoende en parkeren is overal gratis in onze gemeente.

In de omgeving van Zelzate-Centrum bevelen wij volgende ruime parkings aan:

 • parking tussen Oost- en Westkade (omgeving busstation)
 • parking Vredekaai (omgeving visvijver)
 • parking tussen Suikerkaai en Oude Westtragel
 • parking op de Grote Markt

In Zelzate-West is er een ruime parking op het Groenplein.

Leveringen op de Grote Markt

Het laden en lossen voor de handelszaken op de Grote Markt is voorzien tussen 00u00 en 10u00. Daartoe zijn laad- en loszones voorzien langs de zijde van de handelszaken. Buiten die uren is stilstaan en parkeren op die stroken niet toegelaten.

Bereikbaarheid Grote Markt

Op maandagvoormiddag is de Grote Markt niet toegankelijk omwille van de wekelijkse marktdag.

Tijdens de Paasfoor, de Augustusfoor en bij een aantal grotere evenementen is de Grote Markt niet of slechts beperkt toegankelijk. Informeer u vooraf over de juiste data.

Bewegwijzering naar uw horecazaak

Wenst u wegwijzers te plaatsen op de openbare weg? In sommige gevallen kan dat. U dient hiervoor toelating te vragen bij de dienst vergunningen op het gemeentehuis.

Wegenwerken

Zelfs al zijn er momenteel geen wegenwerken in de onmiddellijke omgeving van uw zaak, dan doet u er toch goed aan om regelmatig de planning van de werken in de omgeving van Zelzate te bekijken. Zo kan u tijdig uw personeel, klanten en leveranciers inlichten over eventuele wegenwerken en omleidingen.

Tussenkomst minder hinder

Een goede bereikbaarheid is zeer belangrijk voor uw zaak.

Wanneer handelszaken moeilijk bereikbaar zijn of tijdelijk de deuren moeten sluiten door wegenwerken in de buurt, dan kunnen zij bij de Vlaamse overheid een vergoeding aanvragen. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een ‘inkomenscompensatievergoeding’, ‘rentetoelage op overbruggingskrediet’ of ‘waarborgregeling’.

Dergelijke vergoeding dient te worden aangevraagd bij het Agentschap Innovatie & Ondernemen.

DRANKVERGUNNING

Een drankvergunning is een gratis vergunning die u nodig hebt voor het schenken van sterke en/of gegiste dranken.

Wanneer aanvragen? Minstens 4 weken voor de opening van de zaak.
 U kan de vergunning aanvragen bij de dienst lokale economie, Brughuizen, Markt 2-4. U hebt hiervoor wel verschillende documenten nodig:

 • bewijs van goed gedrag en zeden. ( te bekomen in de gemeente waar u woont)
 • Milieuvergunning (voornamelijk voor danszalen).
 • Bouwvergunning (indien van toepassing).
 • Goedgekeurd bouwplan (bij verandering of herinrichting).
 • Brandweerattest.
 • Verplichte objectieve aansprakelijkheid (brand en ontploffing).
 • Oprichtingsakte van uw onderneming.

Na uw aanvraag en de bezorging van de gevraagde documenten volgen verschillende controles: brandveiligheid, hygiëne, geluidsmeting enz. Het volledige dossier wordt nadien ter goedkeuring voorgelegd aan het College van Burgemeester en Schepenen.

TERRASREGLEMENT

 • Heb je een horecazaak en wil je een terras plaatsen op het openbaar domein dan dien je dit aan te vragen bij dienst vergunningen (gemeentehuis, Grote Markt 1).
 • Voor een terras dien je belasting inname openbaar domein te betalen.
 • Het college van burgemeester en schepenen dient de aanvraag goed te keuren.

 

 

 

Verklaring over cookies