Vergunningen voor het starten van een zaak

Afhankelijk van de activiteit die je wil opstarten, heb je mogelijk bepaalde toelatingen of vergunningen nodig.  Zo mag je bijvoorbeeld niet zomaar je toekomstige zaak verbouwen, muziek spelen in je winkel, je openingsuren kiezen of een rijschool beginnen.   

Enerzijds zijn er sector-overkoepelende vergunningen zoals bijvoorbeeld de omgevingsvergunning, anderzijds zijn er ook toelatingen en vergunningen die verbonden zijn aan een bepaald beroep of activiteit zoals een drankvergunning.

Maak tijdig werk van de nodige vergunningen want je hebt ze nodig vooraleer je je activiteit start.

Omgevingsvergunning

Met de invoering van de omgevingsvergunning is er een grondige hervorming van het vergunningenlandschap voor de ondernemers in Vlaanderen doorgevoerd. De vroegere stedenbouwkundige vergunning, de milieu-, verkavelings- en natuurvergunning en de socio-economische machtiging zijn geïntegreerd in de omgevingsvergunning.

Ondernemers kunnen in één procedure hun omgevingsvergunning verkrijgen en dit voor onbepaalde duur. De aanvraag wordt ingediend via het digitale Omgevingsloket, waarna één openbaar onderzoek en één adviesronde wordt georganiseerd.

Omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten

Wens je een permanente handelszaak te openen van meer dan 400m² netto handelsoppervlakte in een bestaand gebouw of voorzie je handelsactiviteiten voor in totaal meer dan 400m² netto handelsoppervlakte in jouw bouwproject dan moet je in het bezit zijn van een omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten. De omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten vervangt de vroegere socio-economische vergunning.

Voor meer info over omgevingsvergunningen neem je best contact op met de dienst Ruimte & Wonen.

Meer informatie over andere vergunningen die je nodig hebt, vind je op deze website.

Dienst lokale economie

Openingsuren

MA
9:00 - 11:45
14:00 - 16:00
DI
9:00 - 11:45
WO
9:00 - 11:45
DO
9:00 - 11:45
VR
gesloten
ZA
gesloten
ZO
gesloten
Verklaring over cookies