Brandweer

Voor dringende hulpverlening  (je huis staat in brand of er is een zwaar ongeval  gebeurd met slachtoffers) bel je naar het nummer 100 of 112.

Brandweerzone Centrum

Op 1 januari 2015 ging Brandweerzone Centrum officieel van start. Deze hulpverleningszone komt er na een hervorming van acht jaar. De zone wordt gevormd door 8 korpsen. De vernieuwde structuur zorgt ervoor dat je nog sneller en beter kan rekenen op de brandweer.

Brandweerzone Centrum groepeert de voormalige korpsen van Assenede, Deinze, Gavere, Gent, Lochristi, Melle, Merelbeke en Zelzate. Zij vormen vanaf 2015 een netwerk van 11 posten. De hoofdkazerne ligt in Gent. Zo’n kleine duizend brandweermannen en -vrouwen,  waarvan de helft beroepsbrandweerlieden en de helft vrijwilligers, beschermen samen achttien gemeenten: Assenede, Deinze, De Pinte, Destelbergen, Evergem, Gavere, Gent, Lochristi, Lovendegem, Melle, Merelbeke, Moerbeke, Nazareth, Oosterzele, St.-Martens-Latem, Wachtebeke, Zelzate en Zulte.

Dankzij de schaalvergroting kunnen de snelste en meest adequate middelen gestuurd worden bij een dringende interventie, zonder rekening te moeten houden met gemeentelijke grenzen. Dat betekent dat niet noodzakelijk het korps van je eigen gemeente langskomt, maar wel de ploeg die het snelst ter plaatse kan zijn.

Tarieven

De wettelijke opdrachten van de brandweer zijn kosteloos. Voor het blussen van een brand of het bevrijden van een slachtoffer uit een voertuig zal de brandweer geen kosten aanrekenen. Maar voor bepaalde opdrachten die de brandweer uitvoert, moet je wel betalen.

Op deze pagina vind je de huidige tarieven voor bepaalde interventies van de brandweer.

E-loket

E-loket voor het melden van wespennesten, wateroverlast en stormschade:  https://www.brandweerzonecentrum.be/e-loket

Verklaring over cookies