Budgetbegeleiding en schuldhulpverlening

Het OCMW werd erkend als schuldbemiddelingsdienst. Met deze dienst wil het OCMW je steunen indien je problemen ondervindt met het beheren van je budget. Hiervoor zijn vier mogelijke werkwijzen:

  • Schuldbemiddeling
  • Budgetbegeleiding
  • Budgetbeheer
  • Collectieve schuldregeling

Schuldbemiddeling

Je maatschappelijk werker bemiddelt met je schuldeiser bij een schuldbemiddeling.

Budgetbegeleiding

Budgetbegeleiding is een dienstverlening voor mensen die hun budget wel zelf kunnen beheren, maar die daar graag tijdelijk hulp en begeleiding bij wensen. Samen met de maatschappelijk werker wordt dan een budgetplan opgesteld. Hierbij beheer je dus zelf je inkomsten, maar wordt er toezicht gehouden op de uitgaven door de maatschappelijk werker. Minstens één maal per maand kom je samen met de maatschappelijk werker om de uitgaven te bespreken en na te gaan of alle nodige betalingen zijn uitgevoerd. Tijdens de begeleiding worden er tips meegegeven op welke manier je kan besparen en hoe je het uitgavenpatroon kan verbeteren.

Budgetbeheer

Budgetbeheer is een dienstverlening voor mensen die het (tijdelijk) moeilijk hebben om zelf hun budget te beheren omwille van persoonlijke problemen en/of schulden. Hierbij beheert het OCMW jouw budget, de maatschappelijk werker stelt een inventaris op van alle inkomsten en uitgaven, waaronder eventueel schulden vervat zitten. Jouw inkomsten worden rechtstreeks op een rekening van het OCMW gestort. Deze rekening staat wel op jouw naam maar je kan zelf geen verrichtingen doen. De maatschappelijk werker zal met de inkomsten alle rekeningen, kosten en schulden in de mate van het mogelijke afbetalen. Als je in budgetbeheer komt, wordt er onderhandeld met de verschillende schuldeisers om tot een haalbaar afbetalingsplan te komen. In overleg met je maatschappelijk werker en afhankelijk van je budget spreek je samen af hoeveel geld er gereserveerd wordt voor je leefgeld. Dit leefgeld wordt gestort op een afnamerekening: dit is een rekening waar alleen jij geld kan afhalen of uitgaven mee kan doen.

Bij budgetbeheer heb je regelmatig contact met de maatschappelijk werker om de stand van zaken in het dossier te bespreken. Tijdens deze gesprekken worden de uitgevoerde betalingen en eventuele andere wensen die weerslag hebben op het budget besproken.

Collectieve schuldenregeling 

De collectieve schuldenregeling is een procedure die via het gerecht geregeld wordt. Wanneer jouw schuldenlast te hoog is en je je schulden zeer moeilijk of nooit zal kunnen afbetalen, kan er door de dienst schuldhulpverlening bij de rechtbank een collectieve schuldenregeling aangevraagd worden. Hierbij wordt door de rechtbank een schuldbemiddelaar aangesteld die een regeling opstelt voor de afbetaling van alle schulden en die ervoor zorgt dat je daarnaast nog menswaardig kan leven.

De schuldbemiddelaar zal met jou en jouw schuldeisers onderhandelen over een minnelijke aanzuiveringsregeling. Dit is een afbetalingsplan waarmee je op termijn jouw schulden terugbetaalt. Wanneer er een akkoord is over dit afbetalingsplan, zal de schuldbemiddelaar vanaf dan jouw hele inkomen beheren op een rekening die speciaal daarvoor geopend werd. Met het geld op die rekening betaalt de schuldbemiddelaar jouw schuldeisers en verstrekt hij jou leefgeld om te voorzien in jouw dagelijkse behoeften (eten, huur, ...).

Wanneer je moeite hebt om jouw leefgeld te beheren, kan je bijkomend beroep doen op budgetbegeleiding of budgetbeheer zoals hierboven beschreven.

OCMW Zelzate

Openingsuren

MA
9:00 - 11:45
DI
9:00 - 11:45
WO
9:00 - 11:45
DO
9:00 - 11:45
VR
9:00 - 11:45
ZA
gesloten
ZO
gesloten

Extra info

OCMW Zelzate is telefonisch enkel bereikbaar elke werkdag tussen 9.00 uur en 11.45 uur.
Voor een gesprek met een maatschappelijk werker dient er vooraf een AFSPRAAK gemaakt te worden.

Verklaring over cookies