AED-toestellen in Zelzate

Wat is een AED?

Een automatisch externe defibrillator of AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen.

Het AED-toestel geeft gesproken instructies. Het helpt je door de reanimatie tot professionele hulpverleners het van je overnemen.

Op welke locaties staat er een AED-toestel in Zelzate?

Lokaal bestuur Zelzate heeft op vijf locaties in de gemeente een AED-toestel geplaatst:

 • Gemeentehuis, Grote Markt 1: aan de buitengevel tussen de lift en trappen van de hoofdingang.
 • Eurohal/zwembad, Oostkade 1/A000: aan de buitengevel, links van de inkomdeur.
 • Bibliotheek, Burg. J. Chalmetlaan 50: buiten op de betonkolom rechts van de hoofdingang, naast de boekenkast.
 • Basisschool De Krekel, E. Caluslaan 9: aan de buitengevel op de muur rechts van de glaspartij van de hoofdingang.
 • Dienstencentrum De Kastanje, Kastanjeplein 1: aan de buitengevel onder de luifel van de hoofdingang.

Secundaire school Sint-Laurens installeerde ook een AED-toestel aan de buitengevel langs de Patronagestraat.

Wie mag een AED gebruiken?

Iedereen.

Vroeger mochten alleen artsen en speciaal opgeleide verpleegkundigen een defibrillator bedienen. Sinds 2007 mag iedereen een AED-toestel categorie 1 gebruiken. Vele bedrijven en openbare ruimten hebben intussen een AED.

Hoe gebruik je een AED?

Een AED is heel eenvoudig te bedienen.

 1.  De meeste toestellen hebben maar één of twee knoppen: één om het toestel aan te zetten en eventueel een tweede om een elektrische schok toe te dienen. Zet het toestel aan.

 2. Zodra de AED geactiveerd is, stuurt de adviesstem de hulpverlening. De eerste adviezen zijn altijd: ‘Alarmeer de hulpdiensten’ en ‘Ontbloot de borstkas van het slachtoffer’.

 3. Zodra de borstkas van het slachtoffer ontbloot is, brengt de eerstehulpverlener de twee zelfklevende elektroden van het AED-toestel aan. De AED vraagt om het slachtoffer niet meer aan te raken en begint met een automatische analyse van het hartritme.

 4. Als de AED levensbedreigende hartritmestoornissen vaststelt, zal hij een stroomstoot door het hart toedienen. Dit wordt ook defibrilleren genoemd. Bij sommige AED-toestellen moet de hulpverlener dit zelf doen door op een knop te drukken.

 5. Een snelle stroomstoot kan het normale ritme van het hart herstellen, zodat het bloed weer door het lichaam gepompt kan worden. Zo wordt hersenschade bij het slachtoffer voorkomen.

 6. Daarna is hartmassage en beademing altijd nodig. Ook dat zegt het toestel. Na twee minuten reanimeren analyseert de AED opnieuw het hartritme om te zien of er nog een schok nodig is. Zo gaat de eerstehulpverlener door met reanimeren en defibrilleren tot de ziekenwagen of de MUG ter plaatse is.

(Bron: Rode Kruis Vlaanderen)

Verklaring over cookies