Het Armand Seghers sportcomplex

Het Armand Seghers sportcomplex is gelegen in de Broeder Leopoldstraat 2 in Zelzate en biedt onderdak aan voetbalclub KVV Zelzate, maar ook aan V.K. De Kanaaljongens, FC Retro, Petanqueclub Zelzate en duikclub De Murene. Er is plaats voor meer dan 500 sporters. Op het gelijkvloers vind je het algemeen onthaal, het lokaal van de duikclub en de kleedkamers van KVV.

Op de eerste verdieping bevindt zich de cafetaria, die voorzien is van terrassen van waaruit je in de zittribune kan plaatsnemen. Aan de noordkant van het gebouw zijn de indoorbanen en de cafetaria van de petanqueclub, te bereiken via een aparte ingang. Buiten pronken twee gewone voetbalvelden en een kunstgrasveld naast een aantal outdoor petanquevelden.

Wie was Armand Seghers?

Armand Seghers (1926-2005) of beter bekend als ‘Mance met zijn klakke’ was een spektakeldoelman van de mooiste soort. Hij begon zijn carrière in 1942 als doelwachter bij SLV Zelzate (Sint-Laurens Voetbalclub Zelzate), dat in 2008 fusioneerde met FC Zelzate tot KVV Zelzate. Hij werd in 1949 ontdekt door ARA La Gantoise, het huidige AA Gent en speelde 17 jaar lang bij Gent. Tussen 1951 en 1960 werd hij ook 20 keer geselecteerd voor de nationale ploeg. Uiteindelijk stond hij daarvan 11 keer in doel.

Armand Seghers is een van de grootste sporters die Zelzate heeft gekend. Op 18 november 2003 werd hij benoemd tot ereburger. In 2013 werd er ook een straat in de gemeente naar hem vernoemd.

In mei 2023 mochten de inwoners van Zelzate een naam kiezen voor het nieuwe sportcomplex op de site van Zelzate Zuid. Er kon gekozen worden uit vijf voorstellen van de culturele raad: Armand Seghers, Heide, Passerelle, Tien Gemeten en Zelzate Zuid. Heel wat Zelzatenaren brachten hun stem uit. 54 procent van de stemmen ging naar de naam Armand Seghers, op de tweede plaats strandde Zelzate Zuid.

Verklaring over cookies